Teaterskolan i Borgå  

Måndagar - Kulturhuset Grand

Biskopsgatan 28, 06100 Borgå

 

Läsår 2024-25

Höstterminen börjar 2.9.2024

 

Teatergrupper

Grupp 1 (Åk 3-4) 15.15-16.45

Grupp 2 (Åk5-6) 17.00-18.30

Grupp 3 (Åk 7 och äldre) 18.45-20.15

 

Pris

75,00 euro/termin

150,00 euro/läsår

 

FÖRDJUPAD GRUPP I SKÅDESPELARARBETE (Åk 7 och äldre)

(minimi 8 deltagare så ordnas gruppen)

Torsdagar i Tingsgården kl. 17-19.30 terminen börjar 5.9.2024

Pris: 100 euro / termin

En grupp med fokus på skådespelararbete där teaterskolans elever får en fördjupad förståelse av skådespeleri – vad det kräver men också vad som är möjligt att göra. 

 

Lärare/Kontakt

Miro Jerohin

miro.jerohin@gmail.com

 

eller

 

Buf rf

buffenrf@gmail.com 0451686097

 

Läroplan

BUF Läroplan - GKU i teaterkonst


För tillfället (28.8.2024) finns det några lediga platser i grupp 1 och 2. Grupp 3 är fullsatt.

I den fördjupade gruppen, som är ny från och med i höst finns ännu några lediga platser.

 

Anmälan sker via mail till miro.jerohin@gmail.com som anmälan räcker barnets namn och vilken grupp hen deltar i.

 

Grundläggande konstundervisning är konstfostran som ges utanför skolan och som i första hand är avsedd för barn och ungdomar. Undervisningen baserar sig på de läroplansgrunder som Utbildningsstyrelsen fastställt. Utbildningsanordnare för den svenska utbildningen i teaterkonst i Borgå är BUF och FSU. Verksamheten finansieras av Borgå stad och Svenska kulturfonden. I Borgå förverkligas verksamheten enligt den allmänna lärokursen som omfattar 500 undervisningstimmar. Studierna består av konstfostran för småbarn, gemensamma studier (4år), temastudier (3år) samt kompletterande/frivilliga studier. Studierna kan genomföras på 7 år.

Grundläggande konstundervisning är målinriktad och framskrider från nivå till nivå och ger eleven färdigheter att uttrycka sig själv samt att söka sig till yrkesinriktad och högre utbildning på området. Syftet med den allmänna lärokursen i teaterkonst i den grundläggande konstundervisningen är att stärka elevernas aktiva aktörskap och förståelse för teaterkonst. I undervisningen stöds eleverna i att själva utöva konst och i personlig tolkning. Undervisningen uppmuntrar eleven till konstruktiv verksamhet som individ och till interaktion som medlem av en grupp.

Eleven får under studierna scenvana och mångsidig erfarenhet av den arbetsprocess som ligger bakom en teaterföreställning. Till studierna hör även att sätta upp scenframställningar.  Eleven får vägledning i att diskutera och bedöma sitt eget och andras arbete med användning av de begrepp som används inom teaterkonsten. Till studierna hör att bekanta sig med teater och dess verksamhet, och även med teaterföreställningar.

I undervisningen stöder man elevernas glädje, nyfikenhet och motivation att studera genom att arbeta i grupp. Målet för studierna i teaterkonst är att stärka elevernas kulturella kunnande genom att utveckla deras färdigheter och kunskaper. Eleven handleds till ett engagerat och långsiktigt arbete.

Undervisningen sker under läsåret i undervisningsgrupper som samlas varje vecka. Undervisningsgrupperna bildas genom att elevernas ålder samt framsteg beaktas. Gruppstorleken är i regel 10-15 elever. Eleven har möjlighet att fortsätta med sina teaterstudier fram till 20 års ålder. Teaterskolans lärare förbehåller rätten att dela deltagarna i rätt grupper.

Eleverna som deltar i den grundläggande konstundervisningen i teaterkonst i Borgå kan räkna till godo studier som de har fullgjort inom andra konstformer, scenframställningar eller kurser som de deltagit i utanför studierna.

Ta kontakt för mera information !

BUF läroplan - GKU i Teaterkonst

 

TEATERFESTIVAL 27.4.2024 och 29.4.2024

Biljetter till Teaterfestivalen via Netticket

https://netticket.fi/teaterfestival

Teaterskolan i Borgå

Teaterfestival

Teaterskolan i Borgå ordnar för första gången en egen Teaterfestival! Under samma kväll får publiken se tre pjäser, med två pauser.

Två kvällar att njuta av teaterkonst och umgås. Kvällen innehåller, unga talanger, stora teman, svåra frågor och teaterns magi. Gediget arbete som når sin final, välkommen med
.

Premiär lördagen 27.4 kl. 15-18. Andra föreställningen måndagen 29.4 kl 17-20.

Biljett: 18 €
Pensionär, Studerande, Barn, Arbetslös, Beväring: 11 €
Barn under 7 år gratis


1: Stridsäpplet. Av Monica Vikström-Jokela.
- En actionpackad komedi om grekiska gudar och det Trojanska kriget.
På scen 11 teaterskolans elever från åk 3-4. Regi: Tomi Korhonen och Miro Jerohin

2: Barnhemmet.
Manus av gruppen tillsammans med teaterskolans ledare. På scen 14 medverkande åk 5-6.
Regi: Miro Jerohin och Tomi Korhonen
1920-talets Finland och vardagen på ett barnhem, som inte följer helt alla etikens regler.
Men med rutiner, tungt arbete, böner och psalmer samt disciplin så går nog allt vägen...

3: Begravningen.

Någon har självklart dött.

Nu är det viktigt att hålla uppe fasaden.

Manus: Arbetsgruppen och teaterledarna

Regi: Tomi Korhonen och Miro Jerohin
10 Medverkande från Åk 7 och uppåt. Begravningen är en obarmhärtig komedi. Någon har självklart dött.
En pjäs om själviskhet och att våga vara sig själv öppet. Att vara bättre än dom andra, eller ha det så mycket svårare än dom andra. Vems sorg är mest värd?  

Kulturhuset GrandTeaterskolan i Borgå

Biskopsgatan 28

06100 Borgå

27.4.2024-29.4.2024

 

 

 
Teatergruppernas övning 11.12.2023

Foto: Miro Jerohin

SCENFRAMSTÄLLNING 2023

Mörk, dystopisk pjäs utmanar ungdomarna i Teaterskolan i Borgå

Publicerad 09.05.2023 18:17.

https://svenska.yle.fi/a/7-10034037

Bildtext Miro Jerohin leder teaterskolans ungdomsgrupp. Den består av fem killar och en tjej. I den yngre gruppen är könsbalansen den motsatta medan den allra yngsta teatergruppen består av ungefär lika många tjejer som killar. Bild: Malin Valtonen / Yle

Malin Valtonen

Årets ungdomspjäs av Teaterskolan i Borgå utspelar sig i en apokalyptisk värld där hoppet nästan har dött. Ungdomarna själva ville spela något annat än komedi i år.

Scenen i Kulturhuset Grand är täckt av söndriga tidningar och på scenen står några av karaktärerna och gräver gravar. Efterfrågan av platser att begrava människor är stor i pjäsen Allt som lever här dör.

Vårens pjäs av teaterskolans ungdomsgrupp är mörk historia – precis så som ungdomarna ville ha det.

– De sa redan i fjol att de vill spela något som inte är komedi. Och så påminde de mig i år att de vill spela något tungt och allvarligt, berättar teaterskolans ledare Miro Jerohin.

Teaterskolans ungdomar ville testa något annat än komedi – visar nu dystopisk pjäs på Kulturhuset Grand i Borgå

Mer utmanande

Rasmus Pitkänen sitter ensam på scenen när pjäsen börjar. Han spelar en namnlös, lite mystisk kille vars historia blir tydligare i takt med att pjäsen går framåt.

Pitkänen tycker att det är roligt att spela teater, det spelar ingen roll vad det är för roll han har. Men visst är det lite mera utmanande att spela i en pjäs som inte är en komedi.

– Jag är inte den bästa på att ha en seriös min hela tiden, säger Rasmus Pitkänen.Bildtext Det är roligt att spela teater tycker de här gruppmedlemmarna. Från vänster Sebastian Blomqvist, Rasmus Pitkänen, Aron Gustafsson och William Tallberg. Bild: Malin Valtonen / Yle

Det är annorlunda att spela en pjäs där man inte bara kan försöka vara rolig, inflikar William Tallberg. Hans rollfigur heter Lee och han är ledaren för gruppen av ungdomar på scen.

– Det kan vara lite svårt att tänka som karaktären. Man ska komma ihåg replikerna, och att man inte bara säger dem, säger Tallberg.

The Last of Us-vibbar

Allt som lever här dör utspelar sig i en slags apokalyptisk värld där hoppet är nervridet till ett minimi. Bussarna och flygen har slutat gå, det är ont om mat och vattnet är ransonerat.

Pjäsen är skriven av den svenska dramatikern Emma Broström för över tio år sedan. Trots det känns den kusligt aktuell då den tangerar samma ämnen som en av årets mest hyllade tv-serier, The Last of Us.

– Pjäsens budskap är väl att man ska hålla ihop och inte låta andra gå vilse även om allt annat gått åt skogen, säger Sebastian Blomqvist som spelar Sam som lider av epilepsi.

Inga nybörjare

Ingen på scenen är en nybörjare, utan de har alla gått i teaterskolan i åtminstone några år. Mest erfarenhet har Aron Gustafsson som varit med i sex år.

Gustafsson säger sig gilla att uppträda och underhålla. I just den här pjäsen gestaltar han karaktären Malen, en person som blivit utkastad av samhället.

Teaterskolans ledare Miro Jerohin berättar att ungdomarna i år har fått lära sig mycket om psykologisk realism. Att komma in i en rolls själsliv och sedan spela ut det.

– Att verkligen skapa en människa på scenen på en annan nivå än tidigare, eftersom pjäsen kräver det, berättar Jerohin.

Miro Jerohin leder Teaterskolan i Borgå, som haft fler elever i år än de senaste två åren. Teaterskolans föreställningar i skolor i fjol har lockat med fler i verksamheten.

Sebastian Blomqvist upplever att han fått en bredare uppfattning om teater under det gångna året i teaterskolan.

– Man har kanske lärt sig att fast det är teater så behöver det inte vara något roligt. Det kan också få människor att tänka, säger han.

Ungdomarna ger en enda föreställning av Allt som lever här dör. Den visas på Kulturhuset Grand i Borgå måndag 15 maj klockan 19.

Föreställningen är gratis och lämpar sig för personer som är 12 år och äldre.

Mörk, dystopisk pjäs utmanar ungdomarna i Teaterskolan i Borgå

 

SCENFRAMSTÄLLNINGAR 2019

TEATERGRUPP 3: ROP!

Pjäsen ROP! är skriven av ungdomar från Åbolands Teaterskola 2018 och spelades 13.5 och 14.5.2019 av Teaterskolan i Borgås äldsta elever på Kulturhuset Grand. Pjäsen behandlar viktiga ärenden om varje individs integritet samt könsroller och normer. I pjäsen medverkade 10 elever i åldern 14-18 år. Pjäsens längd ca 40 minuter.

 

Bilder från ROP!

  

  

TEATERGRUPP 1 & 2: Midnatt råder... & Stridsäpplet 

Teaterskolan i Borgås lågstadiegrupper spelade sina föreställningar 20.5.2019 på Kulturhuset Grand. Teatergrupp 1 (Åk 3-4) spelade pjäsen Midnatt råder... som är skriven av Harriet Nylund-Donner. I pjäsen medverkade 15 elever. Teatergrupp 2 (Åk 5-6) spelade pjäsen Stridsäpplet som är skriven av Monica Vikström-Jokela. I pjäsen medverkade 11 elever.

Bilder från Midnatt råder...

                    

                    

Bilder från Stridsäpplet